Cas Wolbert

Sportinstructeur
Cas, die zijn jeugd in Oss heeft doorbracht, koos ervoor na zijn middelbare schooltijd te gaan studeren aan het CIOS in Arnhem. Hij vervulde vervolgens zijn militaire dienstplicht bij de Luchtmachtbasis in Woensdrecht, waar hij fungeerde als sportinstructeur. Toen zijn dienstplicht erop zat, besloot hij om bij te tekenen bij de Luchtmacht. Dat bracht hem onder meer in Canada. In Goose Bay, in het oostelijke deel van het land, verbleef hij een klein jaar. In totaal was hij een decennium actief bij de Luchtmacht, met inbegrip van zijn dienstplichtperiode.

Nieuwe wending
In 1996 gaf hij zijn leven een nieuwe wending door bij opleidingsinstituut THIM(van der Laan) in Utrecht de HBO deeltijdstudie fysiotherapie te volgen. Een studie die hem achteraf geen windeieren heeft gelegd. Eenmaal met het diploma op zak gaf hij in Boxtel vorm aan een praktijk. Niet lang daarna zag hij zijn kans schoon om aan De Heibloem in Rosmalen zijn eigen praktijk voor fysiotherapie te beginnen. Dat was in het voorjaar van 2011. “Aanvankelijk ben ik in m’n uppie van start gegaan. Maar doordat het zo goed liep, kwam ik er al vrij snel achter dat ik behoefte had aan personeel”, brengt hij in herinnering.

Kennisvermeerdering
Ook op het vaktechnische vlak denderde de trein voort. Hij verdiepte zich in deelgebieden als Dry Needling, Shockwave Therapie en MSU Echografie/echodiagnostiek. Stuk voor stuk deelgebieden waarvan hij de voornaamste facetten in der loop der tijd geheel eigen heeft gemaakt. Maar daar bleef het niet bij. Met onbeteugelde gedrevenheid ging hij eveneens bij vakbroeders en bewegingswetenschappers in binnen- en buitenland ten rade, met kennisvermeerdering als beoogde doel.

Spectaculaire vooruitgang
Zo kwam hij terecht in het Zweedse Solna nabij Stockholm, waar hij bij het Karolinska Institutet onder de indruk raakte van de revolutionaire en schier onuitputtelijke mogelijkheden van het Vliegwiel (Flywheel) als hulpmiddel voor de praktijk. Cas: “Ik zag al gauw in dat aanschaf van het Vliegwiel een spectaculaire vooruitgang zou betekenen. Ik was de eerste fysiotherapeut in Nederland die de Kinetic Box, zoals de merknaam van het apparaat luidt, heeft aangeschaft. Achteraf bleek het inderdaad een uitstekende zet!”
Het principe van het Vliegwiel is overigens in ons land al veel langer bekend, maar dan vooral ter ondersteuning van de professionele sportwereld in het algemeen en de atletiekwereld in het bijzonder.

Nieuwe mogelijkheden
Zijn ambities reikten echter nog veel verder. Ter illustratie kwam hij in aanraking met baanbrekende behandelmethoden, zoals de EPI-therapie en de ACP-therapie. Beiden therapieën prijken inmiddels op het hedendaagse ‘menu’. “Ik denk altijd als een topsporter: waar en op welke manier kan ik nog verbeteringen aanbrengen? Ja, ik heb een neusje voor het zien van nieuwe mogelijkheden. Innovatie is voor mij een sleutelbegrip. Ik leef met de instelling dat je niet te snel tevreden mag zijn. Het is belangrijk verder kijken dan je neus lang is“, onderstreept Cas. “En natuurlijk, per slot van rekening gaat het om het eindresultaat. Mensen van een chronische klacht of een hardnekkige blessure afhelpen, dáár is het mij allemaal om te doen! Aan de andere kant kan het voorkomen dat een bepaalde therapie botweg niet aanslaat. Ik hou van eerlijkheid en duidelijk communiceren: wanneer ik na enkele behandelingen geen verandering constateer, stop ik in de regel met de behandeling.”

Huidige locatie
Na verloop van tijd zag hij in dat de locatie aan De Heibloem -oorspronkelijk een eengezinswoning- langzaam uit zijn jasje aan het groeien was. De huidige, uit twee verdiepingen bestaande locatie aan de Molenstraat kwam in beeld, waarna uiteindelijk eind mei 2015 de verhuizing plaatsvond. Het is een karakteristiek pand, dat bij menigeen nog bekend staat als de plek die in het voorafgaande domicilie bood aan Dansschool van Goethem. Cas weer: “Het is een fantastische sprong voorwaarts die we hebben gemaakt! Het is een locatie waar we met al onze activiteiten ruimschoots uit de voeten kunnen en die ons tegelijkertijd de mogelijkheid biedt verder te groeien. Naast vijf verschillende behandelruimtes vormt een grote oefenruimte, die ronduit ideaal is voor allerlei trainingen, een extra dimensie. En ook niet onbelangrijk: voor wie daar behoefte aan heeft beschikken we over doucheruimtes om na afloop even op te frissen.”

Drie pijlers
In de nieuwe opzet is een organisatie met drie pijlers neergezet: een preventief traject met een speciaal fitnessprogramma waarin onder meer looptrainingen en Vliegwieltrainingen zijn verankerd, fysiotherapie met de genoemde deelgebieden en een medische component die op een specialistische orthopedische leest is geschoeid. “Een echt topzorg-beweegcentrum dus! Door de drie-eenheid te omarmen hebben we ons op de markt weten te onderscheiden.” Er bestaat in Nederland slechts één fysiotherapeut, die -althans qua naam- nauwelijks van hem verschilt. Het is neef Bas Wolbert die met zijn praktijk in Uden en Boekel gevestigd is en te boek staat als een zeer gewaardeerde collega.

Affiniteit
Een deel van het klantenbestand bestaat zoals gezegd uit (top)sporters. Uitgerekend sport is een exponent waarmee Cas al van kindsbeen affiniteit heeft. Met name op het hockeyveld stond hij z’n mannetje. Bij Den Bosch maakte hij vele seizoenen deel uit van de hoofdmacht. Als strafcornerspecialist speelde hij samen met coryfeeën als Jeroen Delmée, Sander van der Weide, Piet-Hein Geeris, Marc Lammers, Sjoerd Marijne en Ronald Jansen. In clubverband pakte hij dan ook grote prijzen, zoals de Europa Cup 1 (in 1999), de Europa Cup 2 (in 1998) en het landskampioenschap (1998). Hij kwam zelfs in beeld bij Oranje, wat uitmondde in een zestal niet-officiële interlands tijdens de Sultan Azlan Sjah Cup in Maleisië. Tegenwoordig doet-ie nog wat aan hardlopen en fietsen, puur om zijn conditie op peil te houden.