Dry Needling

Zeurende klachten in bijvoorbeeld armen, schouders, rug of been die zijn ontstaan door een (sport) blessure kunnen goed behandeld worden met Dry Needling. Hetzelfde geldt voor gevallen van (beginnende) artrose en klachten die ontstaan zijn door een chronisch verkeerde houding of overbelasting zoals RSI. Al deze klachten gaan vaak gepaard met een beperking van de mobiliteit en een zwaar, loom, uitstralend gevoel. Dry Needling is multi-inzetbaar! Bij Topzorg Beweegcentrum bijCAS kunt u terecht voor deze vooruitstrevende en uiterst effectieve behandelmethode.

Oorzaak
De pijn kan veroorzaakt worden door een groepje spiervezels dat constant aangespannen is. Dit kan bijvoorbeeld aanvoelen als een verharding in de spier. Een dergelijke verharding wordt een triggerpoint genoemd. Zo’n triggerpoint zorgt dikwijls voor uitstralende pijn naar een ander deel van het lichaam. Het kan er tevens voor zorgen dat een blessure in stand gehouden wordt, omdat de revalidatie er juist door wordt belemmerd. Echter geen nood. Triggerpoints zijn voor een gediplomeerde fysiotherapeut makkelijk te vinden en over het algemeen goed te behandelen door middel van Dry Needling.

Wat houdt Dry Needling precies in?
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Dry Needling is géén acupunctuur. Dry Needling richt zich op het ontspannen van de spier, die met een naald wordt aangeprikt. Bij acupunctuur, waarbij het energieherstel centraal staat, wordt met meerdere naalden in de huid geprikt.

Bij Dry Needling wordt doorgaans een specifiek triggerpoint in de spier behandeld. Door er met een naaldje in te prikken kunnen de gespannen spiervezels zich ontladen en ontstaat er ontspanning. Hierdoor krijgt de spier haar normale lengte en kracht weer terug. De bewegingsbeperking wordt automatisch in positieve zin beïnvloed en de pijn vermindert c.q. verdwijnt.
Voor alle duidelijkheid: het gaat enkel en alleen om het aanprikken van de spier; er wordt dus geen vloeistof of medicijn in de spier ingebracht. Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het betreffende triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even aan om zich vervolgens weer te ontspannen. Dit voelt als een ‘plopje’, ‘schokje’ of een ‘elektrisch stroompje’. Hoewel u na de behandeling zult merken dat u meer bewegingsvrijheid heeft, voelen de behandelde spieren in eerste instantie meestal ietwat vermoeid en zwaar aan. Dit kan de hele dag aanhouden. Echter normaal gesproken zijn deze bijverschijnselen de volgende dag verdwenen als sneeuw voor de zon.

Voor wie is Dry Needling interessant?
De groep cliënten die baat kan heeft bij Dry Needling is vrij breed. Zoals gezegd mensen met zeurende klachten in bijvoorbeeld armen, schouders, rug of been die zijn ontstaan door een (sport) blessure. Maar ook zij die met een (beginnende) artrose te kampen hebben en personen met klachten die ontstaan zijn door een chronisch verkeerde houding of overbelasting zoals RSI.

Aanmelden
Als u belt voor een afspraak, krijgt u van onze telefonist een online intakeformulier toegestuurd. Deze vult u in en stuurt u terug. Tijdens de eerste afspraak bespreken we uw klacht aan de hand van het ingevulde formulier. Vervolgens ondergaat u een lichamelijk onderzoek om een duidelijk beeld van uw klacht te krijgen. Indien we tijdens het onderzoek triggerpoints tegenkomen, kunnen we vaststellen dat Dry Needling voor u zinvol kan zijn. Pas dan zullen we deze behandelmethode toepassen. Afhankelijk van de klacht en de lichamelijke reactie zullen we u tijdens de eerste sessie meerdere keren prikken. Bij een vervolgafspraak nemen we de status van de klacht door en zullen we opnieuw beslissen of Dry Needling zinvol voor u is. Het aantal behandelingen hangt af van de aandoening.

Oefentherapie
Dry Needling is in onze optiek geen op zichzelf staande therapie en behoort met aanvullende oefentherapie gecombineerd te worden voor het bereiken van het meest optimale herstel. Daarnaast krijgt u van ons adviezen en oefeningen die u thuis zelfstandig kunt uitvoeren.

Kosten
Indien u een aanvullende ziektekostenverzekering hebt, worden de fysiotherapiebehandelingen inclusief Dry Needling vergoed. Voorwaarde is dat u uw maximale aantal fysiotherapiebehandelingen voor dit jaar nog niet hebt overschreden.

Waarom bijCAS?
In Nederland is Dry Needling weliswaar in opkomst, maar veel fysiotherapiepraktijken bieden de behandelmethode nog niet aan. Dit overigens in tegenstelling tot diverse andere landen, waaronder Amerika en Canada. Desalniettemin gebruikt bijCAS deze techniek al geruime tijd bij het verhelpen van allerlei klachten, en dat met veel succes. Cas Wolbert is sinds 2005 gediplomeerd voor behandelingen met behulp van Dry Needling. De focus is daarbij niet alleen gericht op het behandelen van klachten rondom bepaalde lichaamsdelen, maar ook op het verminderen c.q. verhelpen van hoofdpijnklachten en kaakklachten. Ook de collega’s Linda Moser, Jochem van der Hoeven en Mirte Landweer zijn gediplomeerd om te Dry Needlen.