Nieuws

23 september 2024

HYROX: De Ultieme Fitnessrace

HYROX is een vernieuwende fitnesswedstrijd die razendsnel aan populariteit wint onder fitnessliefhebbers over de hele wereld. Het combineert elementen van uithoudingsvermogen, functionele kracht en high-intensity interval training (HIIT), waardoor het een unieke race is die zowel professionele atleten als beginnende sporters uitdaagt. Ben je benieuwd wat HYROX precies is, hoe het werkt en waarom het zo populair is? Lees dan verder!

Wat is HYROX?

HYROX is een fitnessrace waarbij hardlopen, functionele workouts en krachtuitdagingen worden samengebracht in één intensieve wedstrijd. In tegenstelling tot andere obstakelraces of CrossFit-wedstrijden biedt HYROX een gestandaardiseerd wedstrijdformaat. Dit betekent dat de opzet en oefeningen overal ter wereld hetzelfde zijn, waardoor deelnemers hun resultaten gemakkelijk kunnen vergelijken met anderen.

De race bestaat uit 8 kilometer hardlopen (verdeeld over acht segmenten van 1 km) in combinatie met 8 functionele workouts tussen elke hardloopronde. Het idee is simpel maar extreem uitdagend: je fysieke grenzen verleggen door uithoudingsvermogen en kracht te combineren in een getimede wedstrijd.

Het HYROX Race Formaat

Het HYROX raceformat is als volgt opgebouwd:

1 km Hardlopen

Functionele Workout 1: 1.000m SkiErg

1 km Hardlopen

Functionele Workout 2: Sled Push (zware slee duwen over een bepaalde afstand)

1 km Hardlopen

Functionele Workout 3: Sled Pull (zware slee trekken over een bepaalde afstand)

1 km Hardlopen

Functionele Workout 4: Burpee Broad Jumps

1 km Hardlopen

Functionele Workout 5: 1.000m Roeien

1 km Hardlopen

Functionele Workout 6: Farmers Carry (kettlebells dragen over een bepaalde afstand)

1 km Hardlopen

Functionele Workout 7: Sandbag Lunges

1 km Hardlopen

Functionele Workout 8: Wall Balls (een zware bal naar een doel gooien)

Om de race te voltooien, moet je alle acht hardlooprondes en acht functionele workouts volbrengen. De oefeningen zijn ontworpen om verschillende aspecten van fitness te testen, zoals kracht, uithoudingsvermogen, snelheid en mentale veerkracht, waardoor HYROX een echte allround uitdaging is.

Wie Kan Meedoen aan HYROX?

Een van de mooiste aspecten van HYROX is dat het voor iedereen toegankelijk is, ongeacht je fitnessniveau. Of je nu een professionele atleet bent, een fitnessliefhebber, of gewoon iemand die zichzelf wil uitdagen, er is een HYROX-categorie die bij je past:

Pro: Voor ervaren atleten die tot het uiterste willen gaan, met zwaardere gewichten en uitdagendere obstakels.

Open: Geschikt voor regelmatige sporters die hun fitheid willen testen, maar met lichtere gewichten dan de Pro-categorie.

Doubles: Teams van twee (van hetzelfde geslacht of gemengd) doen samen mee en delen de belasting van elke oefening en hardloopsegment.

Deze inclusiviteit heeft bijgedragen aan de enorme populariteit van HYROX, omdat het de kans biedt aan iedereen om deel te nemen en de sensatie van een competitieve fitnesswedstrijd te ervaren.

Waarom Is HYROX Zo Populair?

HYROX wordt vaak omschreven als de “Fitness Race voor Iedereen” omdat het elementen uit verschillende fitnessdisciplines combineert, wat het zowel toegankelijk als uitdagend maakt. Dit is waarom mensen er zo dol op zijn:

Gestandaardiseerd Formaat: Elke HYROX-wedstrijd is identiek, wat betekent dat je jouw prestaties nauwkeurig kunt meten ten opzichte van anderen, ongeacht locatie of datum. Dit maakt het gemakkelijk om vooruitgang bij te houden en persoonlijke records te breken.
Uitgebalanceerde Fitnessuitdaging: In tegenstelling tot evenementen die zich alleen richten op hardlopen, gewichtheffen of specifieke vaardigheden, vereist HYROX een combinatie van uithoudingsvermogen, kracht en mentale veerkracht. Dit maakt het de perfecte test van totale fitheid.
Gemeenschapsgevoel: HYROX-evenementen hebben een geweldige sfeer, met deelnemers die elkaar aanmoedigen en een ondersteunende gemeenschap van fitnessliefhebbers die elke prestatie vieren.
Toegankelijkheid: De verschillende categorieën zorgen ervoor dat zowel beginners als ervaren atleten hun ideale uitdaging vinden. Deze diversiteit maakt het evenement inclusiever en moedigt een breder scala aan mensen aan om deel te nemen.
Functionele Fitheid: HYROX-oefeningen weerspiegelen bewegingen die je in het dagelijks leven tegenkomt, zoals tillen, duwen, trekken en rennen. Dit maakt de training en wedstrijd relevant en praktisch, wat bijdraagt aan de aantrekkingskracht.

Training voor HYROX

Als je overweegt om aan HYROX mee te doen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Aangezien HYROX zowel hardlopen als functionele oefeningen combineert, moet je training elementen van zowel uithoudingsvermogen als kracht bevatten. De lessen van FitBijCas zij hier speciaal op ingericht om je zo goed mogelijk voor te bereiden.

Cardiotraining: Hardlopen om je uithoudingsvermogen op te bouwen. Begin met kortere afstanden en verhoog geleidelijk je afstand tot je comfortabel 8 km in één sessie kunt lopen.

Krachttraining: Focus op samengestelde bewegingen zoals squats, lunges, deadlifts en presses om de benodigde kracht op te bouwen voor oefeningen zoals de sled push, sled pull en sandbag lunges.

HIIT-sessies: High-intensity intervaltraining toe om je cardiovasculaire fitheid en uithoudingsvermogen te verbeteren. Dit helpt je om je energieniveau tijdens de race op peil te houden.

Oefen de Bewegingspatronen: De functionele workouts die in de race voorkomen na te bootsen tijdens je training, zodat je bekend raakt met de eisen van elke oefening.

De Toekomst van HYROX

HYROX groeit snel uit tot een van de snelstgroeiende fitnessevenementen ter wereld, met wedstrijden in steden over de hele wereld. Het trekt niet alleen fitnessliefhebbers aan, maar krijgt ook erkenning van professionele atleten, waardoor het een steeds competitievere sport wordt.

De combinatie van een gestandaardiseerd format, toegankelijkheid en het gevoel van voldoening dat het biedt, maken het tot een spannende en lonende uitdaging. Of je nu je grenzen wilt testen, je fitheid wilt verbeteren of gewoon plezier wilt hebben in een ondersteunende omgeving, HYROX kan wel eens de ultieme fitnessrace voor jou zijn.

< Terug naar alle artikelen