Dry Needling

Heb je al voor een langere periode een zeurend gevoel in uw arm, schouder, rug of in je been? Mogelijk is Dry Needling de oplossing voor jouw klacht. Klachten in bijvoorbeeld armen, schouders, rug of been die zijn ontstaan door een (sport)blessure, of (beginnende) artrose kunnen goed behandeld worden met Dry Needling. Maar ook klachten die ontstaan zijn door een chronisch verkeerde houding of overbelasting zoals RSI kunnen goed behandeld worden met Dry Needling. Deze klachten gaan vaak gepaard met een beperking van de mobiliteit en een zwaar, loom uitstralend gevoel.

Hoe werkt het?
De pijn kan veroorzaakt worden door een groepje spiervezels in een spier die constant aangespannen zijn, dit kan voelen als een brede band of verharding in de spier. Deze verharding wordt een triggerpoint genoemd.

Een triggerpoint zorgt vaak voor uitstralende pijn naar een ander deel van het lichaam en kan er voor zorgen dat een blessure in stand gehouden wordt, of kan de revalidatie belemmeren. Bij de techniek van Dry Needling wordt specifiek deze triggerpoint in de spier behandeld.  Er wordt met een naaldje in de triggerpoint geprikt, zodat de gespannen spiervezels zich kunnen ontladen en er ontspanning ontstaat waardoor de spier haar normale lengte en kracht weer terugkrijgt. De bewegingsbeperking wordt minder en de pijn verdwijnt.

Het gaat puur om het prikken van de spier en er wordt dus geen vloeistof of medicijn in de spier ingebracht.

Triggerpoints zijn voor een gediplomeerde fysiotherapeut makkelijk te vinden en (goed) te behandelen met Dry Needling.

Dry Needling is géén acupunctuur. Dry Needling richt zich op het ontspannen van de spier, die met een naald wordt aangeprikt. Bij acupunctuur staat energieherstel centraal en wordt er met meerdere naalden in de huid geprikt.

Werkwijze: Hoe & Wat
Als je belt voor een afspraak, dan zal de receptioniste aan de hand van een aantal gerichte vragen een afspraak inplannen bij een van de juiste fysiotherapeuten. Tijdens de eerste afspraak bespreken we uitgebreid de klacht en zullen vervolgens een lichamelijk onderzoek doen om een duidelijk beeld van de klacht te krijgen.

Als we in het onderzoek triggerpoints tegenkomen, kunnen we besluiten dat Dry Needling voor u zinvol kan zijn. Pas dan zullen wij Dry Needling toepassen en de triggerpoint prikken.

 

Afhankelijk van de klacht en de lichamelijke reactie zullen wij u de eerste sessie 3 à 4 keer prikken. Bij een vervolgafspraak nemen we de status van de klacht door en zullen we opnieuw beslissen of Dry Needling zinvol is.

Dry Needling is geen opzichzelfstaande therapie en zal met oefentherapie gecombineerd worden voor het meest optimale herstel. Ook zullen wij je adviezen en oefeningen meegeven die je zelfstandig kunt uitvoeren. Het aantal behandelingen voor Dry Needling hangt af van de aandoening.

Het inbrengen van het naaldje voel je in principe niet. Als de triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan en ontspant. Dit voelt als een ‘plopje’, ‘schokje’ of een ‘elektrische stroompje’. Na de behandeling zul je merken dat je meer bewegingsvrijheid hebt.

Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan. Dit kan de dag van behandelen aanhouden. Het is belangrijk om water te drinken of afvalstoffen af te voeren.

Waarom BijCAS?
In Canada wordt Dry Needling in de fysiotherapie veel gebruikt, in Nederland is Dry Needling een steeds meer bekende behandelmethode van de fysiotherapeut.

Bij bijCAS is deze therapievorm al jaren (2008) een vast onderdeel in de behandelmogelijkheden en hebben bijna alle therapeuten ruime ervaring met het behandelen van klachten.

Kosten/vergoedingen
Dry Needling is een onderdeel van reguliere fysiotherapie en wordt door uw aanvullende ziektekostenverzekering vergoed, mits je jouw maximale aantal fysiotherapie behandelingen dit jaar nog niet hebt overschreden.

Voor het maken van een afspraak, kun je ons bereiken op 073 – 8512740, via balie@bijcas.com of klik op een van onderstaande links.

Klaar met die zeurende pijntjes?

Go for fit!